Åby Ängar Radhus, Vallentuna

Med hjärtat i Vallentuna Centrum

Åby Ängar Radhus, Vallentuna

Slutsålt
Region Mälardalen
Vallentuna
Åby Ängar, Vallentuna
Hus
Bostadsrätt
19
5-7
Säljstartat
2018

Vallentuna Centrum 3Vallentuna. Torget ska förlängas och beläggas med natursten. Fasader ska få nya färger och strukturer.
– I Vallentuna samarbetar kommunen, fastighetsägarna och Centrumföreningen för att skapa en trygg och trevlig stadsmiljö. Vallentuna har mer en identitet av en småstad, än av en förort, säger Sofie Thorin, Centrumsamordnare i Vallentuna Centrum.

Centrumföreningen i Vallentuna har sitt kontor i ett kontorshotell som ligger mitt i centrum. De sitter tillsammans med bland andra den lokala radiokanalen V97, lokaltidningen Vallentuna Nya och Luja Betong.
– Det hus som vi sitter i ska byggas ut och förlängas. Det blir bland annat nya bostäder, berättar Sofie Thorin, som är Centrumsamordnare för Centrumföreningen och centrums fyra fastighetsägare.

Sofie som har vuxit upp i Vallentuna, har bott och arbetet utomlands i tio år, bland annat med Europapolitik och internationella relationer, i Bryssel, Wien och Washington. Nu bor hon åter i Vallentuna, sedan fyra år tillbaka.
– Jag bodde i Bryssel och arbetade med säkerhetsfrågor i en tankesmedja, när jag pratade i telefon med mamma Ewa, som är ordförande i Centrumföreningen. Ewa berättade då om det spännande och kreativa arbete som de vill göra för att utveckla centrum och marknadsföra de unika butiker som finns där. Det lät som en spännande utmaning som jag väldigt gärna ville arbeta med, berättar Sofie.

Vallentuna Centrum 2

Ewa Thorin, ordförande för Centrumföreningen och Sofie Thorin, centrumanordnare för Centrumföreningen, Vallentuna Centrum.

Ewa Thorin som är ordförande för Centrumföreningen sedan sju år, har en gedigen erfarenhet av företagande, hon och hennes man drev Thorins Ljud & Bild i 34 år, i Vallentuna centrum.
– Många av de affärer som finns i centrum i dag, har funnits här i många år. Det är ett stabilt centrum med många familjeföretag, berättar Ewa.

Föreningen har funnits sedan 70-talet. Då var det en köpmannaförening.
– År 2006 ändrades det till Centrumföreningen, med särskild inriktning på centrumföretag som vill arbeta åt samma håll. Den omfattar nu även de mäklare och banker som finns i Vallentuna Centrum, berättar Sofie.

Restaureringen och ombyggnationen av Vallentuna Centrum är en gemensam satsning av kommunen och fastighetsägarna. Centrumföreningen sköter all marknadsföring av det nya centrumet som växer fram.
– Vi anordnar även den årliga Höstfesten tillsammans. Förra året kom det ca 4000 personer för att lyssna på Ola och de andra artisterna som uppträdde på festivalscenen, och för att ha en härlig familjedag med lokal höstmarknad, klätterväggar och ponnyridning. Denna dag passar butikerna på med tävlingar och specialerbjudanden, berättar Sofie.

Sofie var med och anordnade den allra första Höstfesten 2007.
– Det var vackert vädret och alla som deltog i festen var nöjda. Vi har tur som har så många artist- och konsertproduktionskontakter lokalt i Vallentuna som hjälper oss med festivalscen, ljud och ljus, berättar Sofie.

På den scenen har nu artister som Nanne Grönvall, Annelie Rydé, EMD, Linda Bengtzing, och nu senast Ola, uppträtt. Alla fyllde torget till bredden med besökare.
– Efter att EMD hade uppträtt på vår stora scen var det mammorna som köade med barnen för att få autografer och när Linda Bengtzing uppträdde, var det papporna och barnen som köade. Det är sant, det finns bildbevis på det, säger Sofie och skrattar.

Vallentuna Centrum 3

Hjärtat som också är ett V, är Vallentuna Centrumförenings logotyp.

Sofie började sitt arbete som heltidsanställd centrumsamordnare i september 2009.
– Vi vill ha ett levande centrum, där människor bor, arbetar och handlar. Det kan vi uppnå med hjälp av en dialog och ett samarbete mellan fastighetsägare (Vallentuna Centrum AB, KF Fastigheter, Bouwfonds med Förvaltaren Stadsmuren och JCP Fastigheter), företagare och tjänstemän. Det är en speciell stämning i Vallentuna med många som vill vara med och skapa vårt Vallentuna. När alla som arbetar med Centrum drar mot samma vision blir Vallentuna Centrum ett fungerande varumärke. Med en transparent information är det lättare göra förändringar, få vettiga och hållbara resultat, tror Sofie.

Sofie berättar att i de medborgarundersökningar som gjorts om varför man vill flytta till och bo i Vallentuna, anges skäl som: att det är nära till naturen, är en mindre ort med småstadskänsla och där man hitta något eget, men fortfarande ha nära till staden.
– När man bildar familj uppskattar man värden som trygghet och närhet, i en mindre skala, tror Sofie.

På Café Biscotti, som ligger vid torget i Vallentuna centrum, avlöser lattemammorna och papporna av varandra med pensionärerna och sedan skolungdomen, som kommer in senare på dagen, efter skolan.
– Det är en viktig mötesplats mitt på torget där folk träffas. Man kan knappt gå över torget eller handla utan att stöta ihop med någon som man kan småprata med, berättar Sofie.

Sofie berättar att de vill vara lyhörda för önskemål angående Vallentuna centrum, för att kunna förbättra den service som invånarna behöver i sin vardag.
– Vallentunabor är visserligen patriotiska, men förändringar är också en chans till utveckling, menar Sofie.

Miljön i och runt centrum kommer också att anpassas till de behov som finns för att främja en hållbar ekologisk utveckling för ett modernt och miljömedvetet Vallentuna Centrum. Trafiken kommer att ledas under Roslagsbanan och en grön sociodukt (en mycket bred bro med växter som gräs och buskar) kommer att går över vägen ner mot kyrkan och vattnet. Det pågår även ett långsiktigt arbete med att rena Vallentunasjön.

Till hösten kommer även en ny Höstfest som blir större än tidigare med höstmarknad och höstexpo, men nu närmast på agendan för Centrumföreningen står att anordna en försommarfest 28 maj.
– Det blir bland annat modevisning i försommarfesternas tecken… men detaljerna för den är fortfarande lite hemliga. Information om den kommer inom kort att finnas på Vallentuna Centrums nya hemsida www.vallentunacentrum.se, berättar Sofie.

Text och foto: Gitta Wilén, Veidekke Bostad.
Foto: Ewa Thorin.