Åby Ängar Radhus, Vallentuna

Stenugnsbakat bröd och drömmar i Vallentuna Centrum

Åby Ängar Radhus, Vallentuna

Slutsålt
Region Mälardalen
Vallentuna
Åby Ängar, Vallentuna
Hus
Bostadsrätt
19
5-7
Säljstartat
2018

Vallentuna. Mitt i Vallentuna centrum ligger Vallentuna Stenugnsbageri. Kårsta, Angarn och Vallentunarågen är namnen på några av de bröd som ligger i den välfyllda disken. Vid fönsterbordet, kan man slå sig ner med en koppkaffe eller te, njuta av bakverken och doften av nybakat.
– Jag har drömt om att kunna starta ett eget bageri sedan jag var 21 år. När vi flyttade in de här lokalerna startade vi från grunden. Vi har snickrat hyllor och disk själva, berättar Olof Jönsson, bagare och konditor, Vallentuna Stenugnsbageri.

När Olof Jönsson startade Vallentuna Stenugnsbageri fanns det inget genuint stenugnsbageri i hela Norrort.
– Varför inte ha nära till jobbet och se hur det går, tänkte jag och drog igång verksamheten här i Vallentuna centrum, berättar Olof.

Olof och hans fru, Therese, öppnade dörrarna till bageriet år 2009. I dag har Olof inte bara sitt eget arbete, han har också ordnat med arbetstillfällen för flera. I Vallentuna Stenungsbageri arbetar det nu två stycken bagare och i butiken, sex stycken expediter.
– Vi valde att slå på stort med personal från början, berättar Olof.

Det första året var tufft, eftersom de flyttade in i och startade verksamheten i en lokal som inte var ett bageri från början.
– Vi fick lov att köpa in precis allt, alla små prylar man behöver, bunkar och markiser, som skydd mot solen för att brödet inte skulle jäsa för fort, berättar Olof.

Nu är drömmen att kunna utöka bageriet med ett ”kondis”.
– I dag kan kunderna sätta sig vid fönsterbordet och fika. Jag skulle vilja utöka med en liten delidisk, där vi kan ha ostar, skinkor och olika sorters hemgjorda röror att lägga på våra bröd. Jag skulle också vilja ha möjlighet att göra och sälja våra egna marmelader och sylt, berättar Olof.

Bageri 2

Kårsta är ett vetesurdegsbröd som är bakat helt utan jäst. Det passar bra till att rosta.

I disken på bageriet finns det cirka 33 olika sorter att välja på, beroende av veckodag och säsong. Det är bröd, bullar och bitar.
– Det som vi säljer mest av är ”Kårsta”. Det är ett vetesurdegsbröd. På andra plats kommer ett bröd som vi kallar för ”Levain”, det betyder surdeg på franska. Tredje plats delas av: ”Angarn” (som bakas på ett ekologiskt vetemjöl), ”Dansk råg”, ”Vallentunarågen” och ”Valnötsbrödet”, berättar Olof.

Bageri 3

Vallentunarågen är ett rågbröd som är bakat på rågsurdeg, stenmalet rågmjöl och vetesurdeg.

Det närodlade mjölet köper Olof från Granby Gård, som ligger strax norr om Lindholmen i Vallentuna och det ekologiska mjölet kommer från Saltå Kvarn.

För att kunna ha ett brett och mer varierat utbud, väljer de att bara baka ost- och olivbrödet på fredagar och morotsbrödet varannan vecka.
– Om vi inte varierar måste vi ha samma grunddeg varje dag. Jag vill att det ska kännas intressant att komma in i vår butik varje dag. Vi vill inte bara sälja gott bröd, det ska vara en liten upplevelse också, säger Olof.

Bageri 4

Det finns även färdiga smörgåsar att köpa i Vallentuna stenugnsbageriets butik.

Själv föredrar Olof ett enkelt gott bröd som inte dominerar över pålägget eller soppan.
– När det gäller bröd tycker jag att ”less is more”, men självklart kommer vi att baka kavring, dillbröd och danskt rågbröd till våra kunder i påsk, säger Olof och ler.

Det var många som blev glada när Olof och Therese öppnade stenugnsbageriet i Vallentuna centrum.
– Under vår tid här, har jag fått mer beröm av våra kunder, än vad jag har fått under hela min karriär, berättar Olof.

Bageri 5

Inte bara Vallentunas, utan världens bästa bageri, tycker Linnea.

Olof ser fram emot uppfräschningen av Vallentuna centrum.
– Det är tråkigt att vårt centrum ser så trist ut. Vi har nästan allt man behöver här. Det nya biblioteket och upprustningen kommer att bli bra, säger Olof.

Olofs och Therese, driver även företaget Jönsson & Konfektyrer.
– Det är sex stycken trevliga damer i Estland som tillverkar våra praliner och handmodulerar marsipandekorationer. Vi säljer mest till grossister och till konferenser, men pralinerna och marsipanen finns även att köpa i vår bageributik, berättar Olof.

Bageri 6

I bageriet butik finns det även praliner och bakverk från Jönsson & Konfektyrer.

Till Vallentuna flyttade Olof och Therese för att de ville ha ett eget hus med en lite större tomt.
– Vi tittade runt och blev förtjusta i ett område här i Vallentuna. Det är mycket natur mellan husen. Det är helt klart värt den extra kvart det tar att ta sig in till staden, berättar Olof.

Var man vill bo någonstans, har nog lite att göra med vilken fas man är i livet, tror Olof.
– Här är det nära till naturen och sportaktiviteter. För de som har barn är Vallentuna en bra kommun att bo i. Det finns alltid något att hitta på, på helgerna, för barnen.

När Olof inte har fullt upp med sina företag, sjunger han i coverbandet ”Spela roll”.
– Jag håller på med musik för att det är kul. Det är en seriös hobby. Vi spelar på bröllop, pubar, födelsedagsfester och andra partyn, berättar han.