Barkarby Metropol, Barkarbystaden

Barkarby tar höjd och flygplanen landar för gott

Barkarby Metropol, Barkarbystaden

Till salu
Region Mälardalen
Järfälla
Barkarbystaden, Järfälla
Lägenhet
Bostadsrätt
212
1-5
Säljstartat
2017-2018

Det är klarblå himmel över Barkarby Torg. Ett flygplan och en fågel flyger ikapp på väg mot Arlanda. En lyftkran sveper förbi med armen över torget och in mot byggarbetsplatserna. Det byggs många nya bostäder på det gamla flygfältet. Ett av bostadsprojekten är Veidekkes ”Barkarby Metropol”, det snygga strykjärnshuset som smalnar av till en spets i ena änden. Byggnaden jämförs med ”Flatiron Building” i New York. Det passar utmärkt eftersom nya Barkarbystaden har tydliga storstadsinfluenser. En självklar framtida metropol i norra Stockholm.

Idag är det nya bostadsområdet intill Barkarby Handelsplats under en expansiv fas. Kommunen räknar med att det kommer byggas runt 1 200 nya bostäder per år, och slutsiffran landar på 18 000 bostäder år 2030. Det går därför lugnt att påstå att Barkarbystaden blir det stora navet för bostäder, arbetsplatser, shopping, service, flertalet nya skolor, grönområden, idrottsplatser och utökad infrastruktur i norra Stockholm. Två nya tunnelbanestationer tillkommer, en vid ”Tunnelbanetorget”; oförskämt nära bostäderna i Barkarby Metropol, och en vid ”Entrétorget” närmare Barkarby station.

Men Barkarbystaden har inte alltid varit en självklar huvudstad i norrort. För bara ett år sedan var platsen av annan karaktär, utan varken torg eller verksamhet. Barkarby Handelsplats låg som ensam kommers intill det gamla öde flygfältet. Den delen där bland annat bostäderna i Barkarby Metropol idag byggs, var ursprungligen ett flygfält för övning hos militären. Under 1900-talets första hälft verkade flygfältet som en aktiv verksamhet för dåvarande världslägen. Ett fåtal bostadshus i stram funktionalistisk anda låg glest utplacerade i området och var grönmålade i samma färg som den omgivande tallskogen. Men i början av 1970-talets lugnare fas nyttjades området för mindre företag, privatplan och en helikopterfirma.

Barkarby flygfält är en del av Järvafältet som sträcker sig över hela norra Stockholm, genom Solna, Sundbyberg, Stockholm, Sollentuna och Järfällas kommuner. I början av 1980-talet bildades, utifrån kommunens begäran, ett naturreservat på Järfällas del av Järvafältet. Söder och sydöst om Säbysjön, vid västra Järvafältets naturreservat, finns forngravar bevarade ända från bronsåldern. Historiskt sett är Säbysjön en viktig del av naturområdet som en gång i tiden var ett jordbrukssamhälle med bördig mark och goda vattenförbindelser. Idag präglas det välbevarade naturreservatet av rik grönska och natur, ett stenkast bort från Barkarbystaden.

Joel Nylund och Rico Cigel är mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. De har koll på Veidekkes bostadsprojekt och överlag på det nya området som kallas för Barkarbystaden. Själv bor Joel Nylund i Spånga och tar snabbt pendeln in till jobbet varje dag. Mäklarkontoret som vetter ut mot Barkarby Torg har vuxit till sig med alltifrån nya växtplanteringar och matställen på bara ett år, berättar han. Snart är de första bostadshusen klara för inflyttning och då kommer ”entrén” till Barkarbystadens bostadsområde lysa som en klar stjärna på himlen. Här finns redan en stor matbutik att svänga förbi inför helgens storhandling, och bakom ett par andra stora glasfönster är pulsen hög. Där springer folk på löpband på gymmet Nordic Wellness. Även om det beräknas flytta in en stor mängd människor i Barkarbystaden under de kommande tio åren kommer det aldrig bli trångt på gymmet. Några meter bort ligger nämligen ett till gym. Det finns ett alltså ett flertal olika alternativ att välja mellan för den som söker efter just sina behov i vardagen; alltifrån matbutiker och frisörer till heminredning.

På mäklarnas kontor på Gripengatan står Joel Nylund och pekar med armarna åt de två motorvägarna i närheten av handelsplatsen. Åt ena hållet går E18 som är en smidig genomfart för den som pendlar till och från Uppsala, Enköping eller Västerås. E4:an leder ut till resten av världen via Arlanda Airport. Och vid torget går bland annat buss 550 mot Barkarby station och 567 mot Akalla. Vid fint väder är det härligt med en promenad eller cykeltur bort till pendeln.

Förutom gymmen ligger naturen precis intill med Säbyparken norr om Barkarby Torg. En skön plats att springa eller promenera på och låta tankarna ta en paus. Inte nog med det, flygbanan på det gamla flygfältet kommer mynna ut i grönskande natur och dessutom verka som ett kulturellt centrum med alltifrån skate till konserter, ett kulturhus, skola samt restaurang- och caféverksamhet. Men det blir fler parker och grönområden än så, bland annat Kyrkparken på den södra sidan och Robotparken nordöst om handelsplatsen, samt ett område för friidrott som förgyller vardagen för den som gillar att röra sig utomhus.

Redan nu är ett flertal restauranger, frisörer och matbutiker öppna och folk som bor i närheten promenerar omkring med barnvagn eller en kaffe i handen på platsens trevliga gångstråk. Antingen är de på väg hem eller mot shopping-meckat runt hörnet, med flertalet butikskedjor och mindre specialistbutiker inom heminredning, blommor och kläder. Barkarby Handelsplats är en sammansvetsad marknad med utspridda butiksöar och goda parkeringsmöjligheter. Blir barnen trötta på shopping finns ett stort lekland alldeles intill att busa av sig på. Men den mest kända butiken av alla är givetvis Ikea, Barkarbys eget signum. Så nära att du nästan kan bära hem den nya sängen på axeln.

Löpande information över området presenteras på Barkarbystaden.se

 

Text: Veronica Ylikotila, Veidekke Bostad