Flatås Park, Göteborg

Tre frågor till arkitekten

Flatås Park, Göteborg

Till salu
Västra Sverige
Göteborg
Högsbo
Lägenhet
Bostadsrätt
140
1-4
Från kvartal 4 2018

Brf Flatås Park med sina 140 nya lägenheter i ett redan befintligt område skiljer sig på många sätt från andra nybyggnadsprojekt i Göteborg. Vi tog en pratstund med arkitekten som ritat husen – Conny Strandell på arkitektkontoret Krook & Tjäder.

Vad gör Flatås Park så speciellt?
När vi får i uppdrag att rita nya hus handlar det oftast om att gestalta helt nya kvarter som ska växa fram. Flatås är redan ett populärt och etablerat bostadsområde i Västra Göteborg, därför gäller det att få de nya husen att smälta in men samtidigt tillföra något nytt. Vi har placerat husen så att de öppnar upp mot befintliga fastigheter och den nya härliga parken som blir närmsta granne. Det bilfria kvarteret får också nya gång- och cykelbanor med bra belysning för att man ska kunna röra sig fritt, oavsett ålder och tid på dygnet. Flatås Park är verkligen som gjort för den som vill ta sig runt med cykel, det är helt platt hela vägen in till Linné och lika platt om man styr söderut till havet eller Frölunda torg.

Hur har tankarna gått kring husen och innergårdarna?
De ca 140 lägenheterna kommer att delas upp på tre så kallade lamellhus med fem våningar vardera och häftiga terrasser högst upp. Vi vill att man verkligen ska känna sig hemma redan när man ser sin lägenhet på håll. Därför målar vi husens betongfasader i fyra olika kulörer som skapar en varm och välkomnande känsla. Eftersom vi satsar stort på cyklisterna i det här projektet blir det sammanlagt över 280 cykelparkeringar, både utomhus och i låsta cykelrum i källaren. Innergårdarna får också varsin cykelverkstad under tak där man kan göra allt från att fixa kedjan till att pumpa däcken. Annars blir innergårdarna en lekfull miljö med grönska, grillplats och eventuellt några hammockar att koppla av i. Vi vill att de boende ska trivas på riktigt och använda ytorna runt husen som sin trädgård. Under kvarteret byggs ett parkeringsgarage för att få bort bilarna från boendemiljön.

Vad är det bästa med de nya lägenheterna?
Det måste vara planlösningen i kombination med balkongerna. Nästan alla lägenheter blir öppna mellan kök och vardagsrum vilket skapar en social stämning och får rummen att kännas större. Även sovrummen och badrummen är extra tilltagna då vi vet att många efterfrågar gott om utrymme för förvaring. De flesta lägenheter får balkong, uteplats eller terrass, många belägna i sydvästligt läge för att du ska kunna njuta av solen så länge som möjligt.

OBS! Bilden är en illustration. Avvikelser mot slutligt utförande kan förekomma.