Hagaterrassen, Hagastaden

Från tågstation till urban stadsdel

Hagaterrassen, Hagastaden

Till salu
Region Mälardalen
Stockholm
Hagastaden
Lägenhet
Bostadsrätt
205
1-4
2018/2019

Hagastaden. För ett par år sedan, en anonym avgrund med kontor, järnvägsspår och enstaka fäktande byggkran i skyn. Idag, en byggarbetsplats rustar upp för ståtliga bostäder, butiker och restauranger, parker och vägar. Hagastaden blir den nya urbana stadsdelen i Stockholms innerstad. Startar som en förlängd arm från Vasastan och löper hela vägen bort till Solna.

Det är nog inte alla som har hängt med i utvecklingen av platsen Norra Station från 1800-talet. Ett område som då utgjordes av två tågstationer och utvecklades senare till godsstation. Många har å andra sidan sett platsen förändras på bara ett par år, vilket räcker för att förstå den pågående modelleringen av en helt ny stadsdel: Hagastaden. Från att ha varit ett opersonligt gap med utdöda järnvägsflisor mellan Stockholm och Solna har byggnationen påbörjats, bostadsaktörernas flaggor viftar ivrigt och stadsdelen börjar få karaktär. Tiden går fort och redan om ett par år kommer platsen verka som ett urbant nav för många av dagens innerstadsbor: att shoppa, strosa omkring i, söndagshänga i Norra Stationsparken, gå på restaurang, träffa vänner på café, gå på utställningar, lämna barnen på dagis och givetvis – bo i.

För inte så längesedan fick mäklarna stånga sig svettiga för att sälja bostäder i de sista fastigheterna vid Torsgatan, strax innan Solnavägen tog vid. För en innerstadsbo var det som att stå med en fot på vardera sidan om tullarna. En kluvenhet för den som identifierade sig med Vasastan och innerstadens urbana puls. Men så började något hända med stadsplaneringen och gränser suddades ut på pappret. Möjligheter tog vid och man ritade på ett område som ska inrymma hela 6 000 bostäder. Visionen om de första bostäderna i Hagastaden går i uppfyllelse redan om ett par år.

Från Vasastan mynnar Torsgatan ut i Torsplan som blir knutpunkten för Hagastaden. Entrén till den nya stadsdelen kommer att stråla grandiost över stadsvyn. Norra tornen, två bostadstorn om högst 36 våningar, kommer att sticka upp som två riddare på Stockholms stadskarta. Tornen markerar ingången till Hagastadens arena, att bo, leva och verka på. Städer som har stått som förebilder är storslagna ikoner som Chicago, New York och Paris. Det innebär att Hagastaden tar efter som en tät stadsdel med ett tätt stadsliv i högre skala.

I rondellen på Vanadisplan ligger Citybanan som en vänlig hälsning, bara ett stenkast bort från Hagastaden. Dörrarna öppnas redan sommaren 2017 och den sex kilometer långa pendeltågstunneln sträcker sig mellan Tomteboda och Stockholms södra, med Odenplan och T-centralen inkopplade. Längre fram kommer även tunnelbanans gula linje börja gå via Torsplan och fortsätta bort till Arenastaden i Solna. Dessutom är Odenplans och St Eriksplans tunnelbana oförskämt nära och passar även den som behöver skynda sig fram.

Norra länken med E4:an som duckar under marken, tvärs över Hagastaden, flankeras snart av härliga Norra Stationsparken ovan jord. Stadsdelens egen oas som förenas med bostadshusen längs med Norra Stationsgatan, där Veidekke bygger bostäder i kvarter 3 och 6. Parken kommer bli ett brett grönskande stråk med vattenspeglar, träd, växter, caféer och restauranger, och präglas av Central Parks internationella accenter. Den blir en utmärkt affär för hela familjen att vistas i, umgås med vänner eller ta en promenad solo. Vill man få sig en rejäl bensträckare kan man välja att antingen gå vidare mot Karlberg och Pampas åt ena hållet eller Hagaparken med Brunnsviken och Stallmästaregården åt andra. Minst sagt ett attraktivt grönstråk med en flera kilometer lång andningspaus.

Hagastaden täcker vardagens alla behov. Lokalerna i bostadskvarteren, liksom i de båda affärskvarteren vid Torsplan, kommer innefatta olika typer av verksamhet. Med allt från nya spännande koncept, ett kvalitativt och tidsbesparande serviceutbud, till klädbutiker, delikatessbutiker, frisörer, matbutik, högkvalitativa restauranger, barer och caféer. Det blir som ett uppdukat buffébord med alla tänkbara nyttigheter och godsaker att njuta av för en komplett vardag. En naturlig mötesplats för att sitta ner, pausa och umgås.

Den stadsmässiga karaktären liknas vid en utomhusarena. Liv och rörelse med en pulserande ådra som sällan sover. De sex bostadskvarterens arkitektur vid Norra Stationsgatan kommer harmonisera likformigt med två torn och en lågdel mellan, precis som rader av ståtliga tempel. Kvarteren är tätt utformade och runt hörnet ligger Birkastans lummiga vrår. Vasastan letar sig smidigt in i Hagastaden med Gävlegatan, Hälsingegatan och Dalagatan som tre förlängda armar – fyra med Torsgatan. Det är inte förrän man går bortåt Hälsingegatans och St Eriksgatans sista flikar, med järnvägen i ögonvrån, som gränsen för Hagastaden upphör. Det blir en omfattande stadsdel med vägar till många destinationer, som Pampas Marina västerut, Essingeleden till och från Söder, Arlanda via E4, Sveavägen och Valhallavägen österut, och sist men inte minst Hagaområdet, med Hagaparken och Brunnsviken på promenadavstånd. Hagaparkens skålformigt sluttande gräsmatta med utsikt över Brunnsviken och Koppartälten är en fantastisk plats som lockar många besökare.

 

Text: Veronica Ylikotila, Veidekke Bostad