penna-1024x571

Så går ett köp till (bostadsrätt)

Att köpa en ny bostad är för många av oss vårt livs största affär. Och att köpa en helt ny bostad är dessutom lite speciellt – bostaden finns ju inte ännu. Många beslut ska fattas och oftast dröjer det ett tag innan du kan flytta in. Då kan det vara tryggt att veta att vi kommer finnas med dig under hela resan.

1. Förhandsavtal
När du bestämt dig för en bostad, träffar du fastighetsmäklaren och skriver ett förhandsavtal. I samband med avtalstecknandet betalar du förskott till bostadsrättsföreningen. Beloppet varierar mellan olika projekt, aktuell summa presenteras i informationsbroschyren för projektet. Om du ska låna pengar behöver du ett lånelöfte från en bank. (I vissa projekt skrivs först ett bokningsavtal, därefter ett förhandsavtal. Vid bokningsavtalet betalar du en bokningsavgift som sedan dras av från förskottsbeloppet).

Fortfarande osäker? Läs om Veidekke Tryggt köp

2. Byggstart
När hälften av bostäderna är sålda tar vi byggstartsbeslut och börjar bygga. Självklart håller vi dig löpande uppdaterad om vad som händer i projektet.

3. Dina inredningsval
Du kan själv påverka material och färger för att förverkliga just din bostadsdröm. I broschyren Val & Inredning som tagits fram för projektet kan du läsa mer om dina valmöjligheter. Vid tillvalskostnader över 10 000 kr betalar du en handpenning på 25 procent av det totala beloppet.

4. Informationsmöte
Du och dina blivande grannar bjuds in till ett informationsmöte där vi berättar om besiktningar, praktiska detaljer och förberedande information inför tillträdet.

5. Upplåtelseavtal
Ca 3–6 månader innan tillträdet tecknar du ett upplåtelseavtal och betalar en handpenning på tio procent av köpeskillingen (minus tidigare betalt förskott).

6. Besiktning
När ditt hem är färdigt är du med vid besiktningen som utförs av en opartisk besiktningsman.

7. Tillträde
Så har det äntligen blivit dags! När du visat upp kvitto på slutbetalning av bostaden och dina eventuella tillval får du dina nycklar. Vi går noggrant igenom din nya bostad och fastighetens allmänna utrymmen. Alla dokument om bostaden och bostadsrättsföreningen får du samlat i en bopärm.

8. Trygg efter inflyttningen
När du flyttat in kan du känna dig trygg med att vi tar hand om dig oavsett vilken fundering du har om din bostad. Vår serviceorganisation nås enkelt på telefon eller mail.

9. Utvärdering av ditt bostadsköp
Vi vill att du ska trivas i din nya bostad och dialogen med dig är en viktig del av vårt arbete. Därför hoppas vi att du har tid att svara på några frågor efter att du flyttat in. Här har du också möjlighet att ge din personliga feedback till oss.