Kv Råbykungen vid Södra vägen, Lund

Här är det lätt att leva
På första parkett i Lund planerar vi för nya gröna lägenheter i en grön miljö.

Nu ritar vi om kartan för Lunds innerstad

Ett nytt kvarter alldeles intill stadskärnan gör att drömmen om en ny och fräsch bostad i centrum blir verklighet för fler lundabor. Det som idag går under arbetsnamnet kvarteret Råbykungen utvecklas till ett härligt innerstadskvarter genom ett samarbete mellan Veidekke Bostad, LKF, kommunen och lundaborna.

Veidekke Bostads vision för platsen är ett grönt kvarter i dubbel bemärkelse – gröna hus med låg energiförbrukning och miljövänliga materialval i en grön miljö i centrala Lund. Här ska vara lätt att samla kraft och njuta. Kvarteret ligger längs Hardebergaspåret, ett stenkast från Södra Esplanaden, i korsningen Arkivgatan och Södra vägen (se karta).

Råbykungen – Lummigt stadsområde med plats för liv

Kanske lite mer Möllan än Dockan, eller lite mer Södermalm än Hammarby Sjöstad för att tala med Stockholmarna. Ungefär så låter det när Jeanna Löwenhielm-Toth, projektutvecklare på Veidekke Bostad, beskriver det nya bostadsområdet.

Det är ganska långt från en marktilldelning till ett färdigt bostadsområde. Men redan idag kan mycket av det som ska bli verklighet utläsas ur beslut och visionsdokument. Livskvalitet, god hälsa och hållbarhet ska vara i fokus när bostadsområdet byggs. Alla Veidekkes bostäder kommer att vara märkta med Svanen och kvarteret ska präglas av det som kallas urban biologisk mångfald – levande gröna ytor med möjlighet även för djur att leva och trivas i området.

För de boendes välmående är lummiga grönområden och närheten till bland annat Hardebergaspåret, Eos-hallen och ”Flanaden” en nyckel. Stadens hela utbud är en annan. Det är bara tre kvarter till Mårtenstorget; delikatesser, surdegsbageri, muséer, kaféer, tåg, bussar och all tänkbar service finns på bekvämt gång- eller cykelavstånd. Dessutom kommer det sannolikt att byggas butiker i området längs med Södra vägen.
Närmare än så kan man helt enkelt inte bo utan att flytta innanför de historiska vallarna.

VAD INNEBÄR SVANENMÄRKT BOENDE?
Precis som blöjor, rengöringsmedel och batterier ska hus också vara snälla mot sin omgivning.
Läs mer här

Bilder

Råbykungen i Lund
Flygbild från norr.
Flygbild från söder.
Råbykungen i Lund

Reportage

Här är Råbykungen – Om de unga får bestämma!

Screen-Shot-2014-10-16-at-13.38.41

Gröna tak, mjuka fasader och härliga lekytor var några av förslagen när unga Lundabor tävlade om vem som bäst kunde utforma kvarteret Råbykungen. Cirka 100-120 barn och unga deltog i tävlingen som arrangerades av Veidekke Bostad i samarbete med LKF.

Prislista

Det finns för tillfället inga objekt upplagda för detta projekt

Fler projekt