Kv Råbykungen vid Södra vägen, Lund

Här är Råbykungen – Om de unga får bestämma!

Kv Råbykungen vid Södra vägen, Lund

Kommande
Region Skåne
Lund
Lund centrum
Lägenhet
Bostadsrätt
85
1-5
2020

Gröna tak, mjuka fasader och härliga lekytor var några av förslagen när unga Lundabor tävlade om vem som bäst kunde utforma kvarteret Råbykungen. Cirka 100-120 barn och unga deltog i tävlingen som arrangerades av Veidekke Bostad i samarbete med LKF.

Genom datorspelet Minecraft fick Lunds barn och unga under hösten 2014 utmaningen att utforma kommande kvarteret Råbykungen/Stenkrossen. Minecraft är ett populärt spel där användaren kan bygga avancerade virtuella världar. Under ett event på Kulturnatten fick alla som ville hjälp med att komma igång med sina byggnationer. Kön till de uppradade datorerna var då lång.

– Vi är otroligt överraskade av den talang och kreativitet som visats upp. Framförallt när det kommer till det lekfulla mellan höga och låga hus och strävan efter innehåll och kvalitet i den utvändiga miljön, säger Peter Hedegaard, Affärsutvecklare på Veidekke Bostad, en av dem som utvecklat tävlingen.

Två tävlingsklasser

Deltagarna kunde välja om de ville tävla i klassen ”Controlled” eller i ”Freestyle”. I ”Controlled” var man tvungen att följa kommunens önskemål och begränsningar vilket innebar att delar av spelplanen var låst. Vinnarbidraget skulle innehålla olika former av bostäder, affärer, förskola och platser där folk vill vara och träffas på. I grenen ”Freestyle” gick det bra att bygga precis som man ville.

freestyle

Freestyle

1:a priset gick till: Krossen05: aakash20, axelpal, godshavethequeen. Joel040, truls888

Motivering: ”Belönas för sitt bidrag med luftighet, färger och fritt skapande. Vi i juryn såg ett framtida studentboende och ett nytt landmärke I framtidens Lund.”

controlled1pris

Controlled

1:a priset gick till: Krossen33: andreas06, didiyon.

Motivering: ”Första pris i Controlled går till ett lustfyllt och kreativt förslag. Med dess parker och gröna tak skapas en spännande variation. Detta I kombination med bidragets starka känsla för sociala och ekologiska aspekter gör detta till vår vinnare.”

Text: Charlotte Andersson