Brf Råby Lycka, Lund

Hantverk och B&B på Ateljé Råbygård

Brf Råby Lycka, Lund

Inflyttat
Region Skåne
Lund
Södra Råbylund
Radhus/Parhus, Hus
Bostadsrätt
19
4-5
Inflyttat

Skapa egen keramik, handla vackert lokalt hantverk eller spendera några nätter på Bed and Breakfast. Välkommen till den mysiga hantverksgården Ateljé Råbygård, i Stora Råby, nära Södra Råbylund och Brf Råby Lycka.

Att kliva in i keramikateljén på Ateljé Råbygård är på många sätt som att kliva 100 år tillbaka i tiden. Lokalen var en gång ett stall men fungerar numera som butik och ateljé för 15 lokala keramiker. Att det är lätt för konstnärerna att känna sig inspirerade i denna miljö är inte svårt att förstå. Lokalen är vitmålad med vackra välbevarade takbjälkar och fönster i äldre stil med stort ljusinsläpp. Drejskivor samsas med stora olivträd, keramik och konst i alla möjliga former. Stora bruna chesterfieldsoffor, som för tankarna till den engelska landsbygden, står inbjudande i ett hörn och en vacker gjutjärnsugn är placerad i rummets centrala del.

Från cellbiolog till keramiker

När Veidekke Bostad är på besök är det jul och små tomtar i keramik och julinstallationer står utställda på hyllor och bord. Här träffar vi Solange Korn Arvidsson som driver gården. Vad som började som en hobbyverksamhet vid sidan om jobbet som cellbiolog på AstraZeneca har växt till en affärsverksamhet med keramiken i centrum. Solange var en av de cirka 800-900 som förlorade jobbet när AstraZeneca flyttade verksamheten i Lund till Mölndal för några år sedan.
– Jag visste att något var på gång inom företaget men blev ändå förvånad. Det kändes konstigt men såhär i efterhand så blev det en bra nystart för min del. Nu kunde jag fokusera enbart på Ateljé Råbygård, berättar Solange.

Konferenser och barnkalas

Numera är listan över aktiviteter som Solange arrangerar lång. Till gården kommer både privatpersoner och företag för konferenser, möten, keramikkurser, möhippor, barnkalas, kick-offer och mycket mer. Allt skräddarsys efter kundernas önskemål. Vill man övernatta efter någon av aktiviteterna finns fyra nyrenoverade rum att välja mellan i gårdens eget Bed and Breakfast. Här kan gästerna njuta av det lantliga lugnet samtidigt som Lund med restauranger och stadsliv är nära. Vaknar du upp här en lördagsmorgon kan du njuta av nybakat ekologiskt surdegsbröd från Brödlabbet, gårdens egna stenugnsbageri.

Text och bild: Charlotte Andersson

Maskerna på bilden, i textens början, är gjorda av Lisbeth Wremby

Ateljé Råbygård

Vad: Hantverksgård, butik, Bed and Breakfast mm.
Var: Stora Råby i östra Lund nära Södra Råbylund och Brf Råby Lycka.
Drivs av: Solange Korn Arvidsson, före detta cellbiolog. Numera keramiker och egenföretagare.
Hemsida: http://www.ateljerabygard.se

DSC_0125Keramik i vitt gjord av Tina Persson.

DSC_0144Solange Korn Arvidsson driver Ateljé Råbygård. Keramiken på bordet är hennes egna verk.