Sisjöns Terrasser, Göteborg

”Husen tycks resa sig upp ur grönskan…”

Sisjöns Terrasser, Göteborg

Kommande
Västra Sverige
Göteborg
Sisjödal
Lägenhet
Bostadsrätt
116
1-4
Vintern 2017
Preliminärt kvartal 1 & 3 2020

De fyra husen i Sisjödals Terrasser får ett guldläge precis i början av det nya området – högt belägna och omgivna av vacker lövskog. Här berättar arkitekterna Dennis och Maria om hur man dragit nytta av naturen i utformningen av husen.

Vad tror ni man kommer att känna när man ser husen för första gången?
D: Jag hoppas att det ska lysa igenom hur vi har arbetat med husens placering för att på bästa sätt ta tillvara på tomtens läge och omgivningen så den nya bebyggelsen blir en naturlig del av området. Vi har exempelvis gett betongfasaderna en vertikal randning för ett mjukare intryck, och använt två olika nyanser på fasaden för att skapa variation och kontrast.

M: Längs med gårdsfasaderna finns dessutom träspaljéer som tillför en varm och mjuk känsla. Gårdarnas små komplementhus har sedumtak som tar hand om dagvattnet och samtidigt är vackra att se på. Sisjödals stora tillgång är närheten till naturen och med sin högt belägna plats får de nya bostäderna ett unikt läge med fantastisk utsikt, både inifrån lägenheterna och från gårdsterrasserna mellan husen.

Vad gör gårdsterrasserna unika?
D: Eftersom husen är placerade i en sluttning och därmed har rum för ytterligare en våning mot norr där marken faller undan, så kallade suterränghus, får de tre gårdarna ett fint och upphöjt läge mot norr. På så vis blir naturen väldigt påtaglig när vardagen fylls med fågelkvitter, grönskande dofter och årstidernas färgskiftningar.

M: Gårdarnas småskalighet hoppas vi ska kunna bidra till att de blir en naturlig mötesplats och får en hemtrevlig känsla. För att alla ska känna sig välkomna och kunna använda gårdarna har de två olika teman: chilla & grilla och leka & meka. Precis som namnen antyder kommer här att finnas allt från grillning och odlingsmöjligheter till lek för barnen.

Veidekke_Sisjons_terrasser_interior_01_low_zynka (2)

På vilka sätt har ni inspirerats av naturen när ni ritat lägenheterna?
D: Vi ville skapa känslan av att husen tycks resa upp ur grönskan. Många lägenheter får en fantastisk utsikt och naturens närhet skapar en härlig och lugn miljö. Husen är vridna likt en solfjäder som öppnar sig upp mot naturen för att ge varje hus så mycket ljus och utsikt som möjligt.

M: När vi ritat lägenheterna har vi placerat de sociala ytorna i gavlarna för att skapa ljusa, öppna rum med mycket solljus. Och på tal om ljusinsläpp, har vi använt en varierande fönstersättning för att ge fasaden liv och lägenheterna en fin variation med olika typer av utsikt.

 

Dennis Lindgren, arkitekt och delägare
Maria Hagejärd, arkitekt
Arkitekturkompaniet