Teaterkvarteret, etapp 2, Högdalen

Familjen Gustavssons äventyr i Högdalen

Teaterkvarteret, etapp 2, Högdalen

Till salu
Region Mälardalen
Stockholm
Högdalen
Lägenhet
Bostadsrätt
98
2-5
Hösten 2016
2018

Har du funderat på hur det skulle vara att bo i Högdalen? Hur smidigt livspusslet skulle vara, om allt som du behöver finns inom räckhåll. Så här enkelt kan det se ut när vi möter den fiktiva familjen Gustavsson som nyligen har flyttat till en lägenhet i centrala Högdalen.

Klockan sex ringer väckarklockan, det är äntligen fredag! Familjen vaknar och äter frukost tillsammans i deras nya hem i Högdalen. Det kryper i benen på Vilgot, idag ska han med sina kompisar till skejtparken efter skolan. Pappa Jonas packar ner Mollys matsäck i väskan innan de ger sig iväg till Gläntans förskola som ligger i närheten.
Anna har ett tidigt morgonmöte på kontoret i city, hon ger sin make en hastig puss och skyndar sig iväg till tunnelbanan. Det är morgonrusning i Högdalsgången, solen kikar fram bakom höghuset med den karaktäristiska tuppen. 4 minuter till nästa avgång. Tur att tunnelbanan går så ofta! Hon andas ut och blundar med ansiktet mot solen. Mobilen får ligga kvar i väskan.
Samtidigt lämnar Jonas av Molly på förskolan, personalen tar glatt emot henne. Idag bär det av till Bandängens parklek för att klappa getter och kaniner. Molly har pratat om utflykten hela veckan, molly kappa jättel! Alla skrattar och personalen vinkar in henne till läshörnan, de kommer precis lagom till fruktstunden.
Jonas går tillbaka till centrum och tar en kopp kaffe på ett morgon-öppet fik. Han har fortfarande tid innan jobbet börjar och tar upp en bok ur väskan. Sakta börjar centrumet vakna till liv. En morgonpigg joggare skuttar förbi och längre bort mot kyrkan står en klunga kvinnor och män och pratar. De brukar alltid träffas med sina hundar den tiden på morgonen. Efter en halv timme är det dags att promenera till jobbet på biblioteket. Vad skönt med fredag, det känns i luften!

– Gick det bra på mötet idag? Jonas kramar Anna när de möts upp igen. Klockan är fem och det bubblar av liv i centrumet.
– Jag hann precis i tid och det gick bra! Hon tar upp Molly i famnen och kramar henne.
– Gick det bra för dig då?
– Aa aa, svarar Molly och visar upp två fingrar.
– Molly fick klappa två djur idag, säger Jonas och rufsar om i hennes hår.
– Sluuta! Molly skakar av pappas hand och gosar in sig i mammas famn.
Det kurrar i magen, dags för middag. Familjen vill göra det enkelt idag och skippa matlagningen. De väljer det nya favoritstället Babas Burgers. Först väntar de in Vilgot som är på väg från skejtparken för att möta upp dem. Under tiden passar de på att handla med sig lite frukt och grönsaker från torghandeln. Det är kö och folk trängs i det glada myllret med kassar och stångande blombuketter.
Snart ansluter Vilgot röd om kinderna. Han har lärt sig nya tricks på skejtboarden berättar han förtjust. Han har också fått nya stickers av sina kompisar. Han visar upp sin väl använda skejtboard, några nya klistermärken glänser på den. Fast han vill ha en kickbike också.
– Sakta i backarna unge man, säger pappa. Du har ju en skejtboard, det är väl mycket coolare?
Vilgot tänker efter någon sekund och nickar sen med ett leende.
Inne på hamburgerstället vinkar ägaren åt familjen och ropar in beställningarna till köket. Han vet såklart vad de brukar vilja äta. När familjen är mätta och belåtna går de hem. Men först får barnen varsin klubba.
– Vad säger man? frågar Anna.
– Tack! svarar barnen i kör.
På vägen hem stannar de till i den stora matbutiken i centrum och köper med frukost till morgondagen. Såklart trillar det ner fredagsmys i matkorgen, idag är det ju final i Idol. På vägen hem passerar de fontänen vid kyrkan och sen badhuset. Det doftar svagt av klor och helg. Vilgot skejtar hem i förväg, sneddar in mellan husen bland de nya bostadskvarteren mittemot badhuset och gör ett trick. Skejtboarden sveper upp i luften och landar snabbt tryggt mot grus. Anna och Jonas tar varandra i handen och ler åt Molly som sitter i barnvagnen. Det är inte många timmar kvar innan hela familjen kommer slockna i soffan med mätta magar och rus i kroppen. Tänk att vardagspusslet har fungerat så smidigt även den här veckan.

På lördagsmorgonen hittar barnen som vanligt in till föräldrarnas sovrum och familjen trängs och gosar ner sig i sängen och några kuddar hamnar på golvet under solen. Pappa Jonas kliver snart upp och gör scones till frukost. En trivsam doft sprider sig i hemmet och familjen äter under tystnad, med en skörd av veckans dagstidningar på bordet. Vilgot är snart klar och vill spela på paddan. Mamma Anna försöker få honom på andra tankar:
– Vet du vad, det är så fint väder idag. Du kanske kan gå ut och spela lite fotboll istället?
Vilgot surar först men kommer snart på att hans bästa kompis Ingrid kanske är där. Han skyndar sig att borsta tänderna och snöra på skorna. Molly har tagit fram en bok och räcker den till pappa.
– Nämen inte ska vi läsa Kaninen-boken nu, det är ju inte dags att sova än på ett tag.
Han skrattar gott, lägger ifrån sig tidningen och lyfter upp henne i knäet.
Klockan tickar på och det är dags att gå till simskolan. Anna gör sig i ordning samtidigt som hon letar fram badkläderna till Molly. Snart är de iväg, hon lämnar mobilen hemma. Och Jonas ska köpa den där hall-lampan som de har hittat i den stora second hand-butiken. Hoppas den finns kvar! Den är rund och röd i glas. Härligt 50-tal. Butiken ligger precis i närheten och de bestämmer sig helt enkelt för att mötas upp där om två timmar.

På badet träffar Anna andra föräldrar som också brukar gå dit på lördagar. De småpratar med varandra om ditten och datten medan de byter om. Barnen är ivriga att få hoppa i. Idag ska de prova på att ta sig fram några meter till föräldrarna. Molly kämpar på med sina färgglada simdynor.
Under tiden hinner Jonas köpa lampan, den fanns kvar! Han passar på att gå till frisören när han ändå har tid över, kanske ett blivande stammisställe eftersom det blev så bra sist han klippte sig där.
När familjen möts upp igen vid ettiden kurrar det i magarna. Jonas drar handen genom håret när han pratar med Anna för att visa att han klippt sig. Först märker hon inget och han blir lite snopen.
– Jaha! Nu ser jag! Det blev ju fint.
Vilgot syns inte till, han brukar ha så kul med sina kompisar att han glömmer bort tiden. De promenerar bort till fotbollsplanen, och där står han i mål. Vinden börjar tillta och solen försvinner in bakom molnen. Söderut hänger ett svart molntäcke. Familjen skyndar hem och äter korv med bröd. Det smaskas på samtidigt som regnet öser ner och smäller mot fönstret. Tänk att det kan vara så mysigt med regn när man är inomhus. Barnen vill äta framför tv:n – det är okej för idag tycker föräldrarna. De sitter kvar i köket och har utsikt över barnen när de ser på film.
Efter lunch hänger Jonas upp lampan i hallen. Det tar sin tid innan han får pejl på hur den ska kopplas fast. Till slut hänger den säkert och han slår på strömbrytaren, ett rött mjukt sken lyser upp hatthyllan med korgar, halsdukar och omkullvälta vantar.
Snart slutar det regna och solen lyser fram mellan molnen. Det finns tid så det räcker och blir över för familjen, och innan kvällen går de på teater tillsammans. Det är en barnföreställning på Fria Teatern. Barnen har längtat jättemycket efter att få se den, men nu är de lite trötta och dåsiga av bad och lek och vill hellre sitta kvar framför tv:n. Anna och Jonas vet att de kommer tycka om den och försöker få upp dem ur soffan.
– Jag orkar inte gå, säger Vilgot och småtjurar.
– Du behöver knappt gå någonstans, teatern ligger ju bara runt hörnet, säger Anna.
Han tittar först på henne, innan han buttert släpar sig fram till dörren och börjar ta på sig ytterkläderna.
– Kan man sitta på teatern?
– Ja det klart man kan! Du ska bara sitta ner titta och ha kul, utropar Jonas.
Strax är familjen utanför dörren igen. De fladdrar förbi en granne som rastar sin hund och hejar. Tänk att det är så skönt med helg och att livet kan vara så enkelt när allt man behöver finns på armlängds avstånd.

 

Text och foto: Veronica Ylikotila, Veidekke Bostad