Uppsala View

Besök på Bageri Brantingstorg

Uppsala View

Till salu
Region Mälardalen
Uppsala
Gränby
Lägenhet
Bostadsrätt
80
1-3
Hösten 2016
2019

Det är en solig dag med klarblå himmel i mitten av juli. Området Gränby är nästintill folktomt. Ljumma sommarvindar drar fram över den lugna stadsdelen en kort bit från Uppsala centrum. Bara någon enstaka cyklist och fotgängare syns på vägarna.

Jag befinner mig på mysiga Brantingstorg som ligger på några minuters gångavstånd från Gränby där Veidekke ska bygga lägenheter. På torget står några bilar förstrött parkerade mittemot en ICA-butik. Där finns också en pizzeria, ett apotek, bibliotek och Bageri Brantingstorg.
På bageriet slår den bekanta doften av kaffe och bulle emot mig som en öppen famn. I glasmontern vid kassan står färgglada tårtor och bakverk uppradade i hemtrevliga högar. Jag och kafébiträdet Sandra Aspeskog slår oss snart ner vid ett bord.
-Är det alltid så här lite bilar på parkeringen? frågar jag och ser ut genom fönstret.
-Ja, det är alltid så här lite bilar, svarar Sandra och ler.
Sandra läser ekonomi sista året på gymnasiet och jobbar extra som biträde på bageriet som också är ett kafé med servering. Hon har bott i Salabacke i nio år och tycker att området är lugnt och barnvänligt och säger att det bor många barnfamiljer i intilliggande Gränby.
-Folk har bott här sedan de var små men det kommer hela tiden fler familjer hit när det byggs nya parker och hus.

Ösb11_2
Då och då trillar kunderna in för att köpa med sig fikabröd eller slå sig ner i en fåtölj i det gamla bageriet, som drivs av familjen Holmgren sedan 1992. Själva huset är från 50-talet och en trappa upp finns också en hyreslägenhet.
På uteserveringen har ett yngre par just slagit sig ner med varsin kaka, kaffe och en dator uppslagen på det vita trädgårdsbordet. Jag frågar om det är vanligt att folk hejar på varandra här i området.
-Nja, det är anonymt som i Sverige överlag, säger Sandra och skrattar till, men alla är ganska glada och ler mot varandra, fortsätter hon.
På frågan vad kunderna mest brukar köpa till fika svarar Sandra att det är hasselnötsbiskvi. Kakan med smörkräm passar alla som gillar choklad.
-Men vad är det mest konstiga som någon har beställt?
-Oj, det vet jag inte… Hon ser fundersamt mot sin kollega bakom disken. Jo, det var en kille häromdagen! Han ville ha sin tårta uppdelad i tre delar. En del skulle vara prinsess-, en del frukt- och en del chokladtårta. Den var nog till hans son som fyllde år.

Ösb9_3Bageriet har öppet klockan 8-17 på vardagar och 9-17 på lördagar. På morgonen kommer kunder in för att köpa bröd, det är mest levainbröd som gäller, eller surdegsbröd som det heter. De kommer hit både ensamma, i par eller grupp. Ibland sitter de med en bok och ofta sitter flera och jobbar med sina datorer, berättar Sandra.
Jag frågar henne om det är något speciellt som utmärker just det här kaféet och ganska snabbt svarar hon att det är deras mysiga inomhusbrasa som de brukar tända under hösten och vintern.
-Det finns så många kaféer, men bara vi har en brasa. Hon uttrycker den detaljen med en viss stolthet.
Utanför fönstret ser jag ett äldre par parkera sina cyklar vid ett träd och på håll springer några ungdomar glatt omkring. De ser ut som en liten grupp virvlande löv.
-Var brukar ungdomar hålla till så här års?
-Antingen i Källparken eller i Uppsala centrum, svara Sandra. Centrum ligger inte så långt härifrån, det tar bara cirka fem minuter med cykel. Eller kanske sju. Annars går det bussar dit, både 4:an och 7:an.
Hon berättar att barnfamiljer umgås i Gränbyparken som ligger nordväst om Salabacke och att ungdomar mest håller till i Källparken. Där finns det en amfiteater med mindre uppträdanden och musikarrangemang för unga och vuxna.

Ösb5_4Efter några minuter börjar det trilla in fler fikasugna kunder på kaféet och jag avslutar intervjun med att fråga Sandra vad hon mest av allt skulle rekommendera ur deras sortiment.
-Choklad- och vaniljmuffins är godast! Men hon inflikar snabbt att även vegabullen med vaniljkräm i mitten är god, och att båda två passar bra så här års.

Ösb10_5På vägen tillbaka promenerar jag omkring i det lugna området. Nu står solen högt upp på himlen som ett smält öga. En bit bort sitter några tjejer och killar med picknickkorg under ett stort skuggande träd.

Text och foto: Veronica Ylikotila, Veidekke Bostad